VELUX 5 OCEANS: Gutek stawia genakera

0
326

Zbyszek Gutkowski pomimo obaw o pracę złamanego i prowizorycznie naprawionego bukszprytu zdecydował się postawić genakera, aby jak najszybciej wydostać się ze strefy upałów. „Naprawa powinna być OK., a jeśli nie, cóż – warunki to bardzo szybko zweryfikują” – mówi żeglarz. „Za to upał jest nie do wytrzymania. Z pełną odpowiedzialnością mówię, że Ocean Południowy jest jednak przyjemniejszy dla człowieka. Chciałbym jak najszybciej pokonać ten tropikalny odcinek regat” – dodaje Polak, który wg raportu pozycji dziś o godzinie 12.00 UTC (14.00 polskiego czasu) znajdował się na ostatniej, czwartej pozycji.

Dziś w nocy Brad Van Liew wyszedł z trybu ukrytego. Amerykanin zużył już obie szanse utajnienia swojej pozycji przed współzawodnikami i kibicami i od tej pory musi żeglować „jawnie”. Natomiast Derek Hatfield, którego tryb ukryty skończył się dziś o godzinie 06.00 UTC (08.00 czasu polskiego) poprosił o wykorzystanie następnej możliwości „utajnienia” i jego pozycję zobaczymy dopiero jutro o godzinie 12.00 UTC (14.00 czasu polskiego).

Chris Stanmore-Major, któremu skończyły się zapasy wody pitnej, a miał zepsutą odsalarkę wody morskiej umożliwiającą używanie wody zaburtowej, uporał się z awarią. „Wiem już dokładnie, jak działa odsalarka, czego nie mogłem powiedzieć 72 godziny wcześniej. Rozbierałem ją i składałem wiele razy od nowa. Wciąż nie pomagało. Wreszcie, gdy byłem bliski zawrócenia do brzegu, udało się.”

Kolejność zawodników w dn. 07.04.2011 na godzinę 12.00 czasu UTC (14.00 czasu polskiego):
1. Brad Van Liew, Le Pingouin (USA): 3099 Mm do mety, dystans ost. doby 205 Mm, śr. pr. 8,6 węzła
2. Derek Hatfield, Active House (CAN): TRYB UKRYTY
3. Chris Stanmore-Major, Spartan (UK): 260 Mm do lidera, dystans ost. doby 175 Mm, śr. pr. 7,3 węzła
4. Zbigniew Gutkowski, Operon Racing (POL): 284 Mm do lidera, dystans ost. doby 137 Mm, śr. pr. 5,7 w

 

Komentarze