VELUX 5 OCEANS: ZAWODNICY VELUX 5 OCEANS I EKOLOGIA NA OCEANIE

0
238

Do tej pory każdy z zawodników przekazywał swoje wrażenia na temat środowiska naturalnego – w szczególności dotyczące wody, żywności i energii elektrycznej. Teraz zbliża się czas podsumowań, po ośmiu miesiącach wyścigu można już dostrzec szerszą perspektywę dotyczącą przyszłości ekologii w regatach oceanicznych.

Sternik, który najpełniej zaprezentuje swoje przemyślenia na ten temat w piątym etapie regat otrzyma specjalną nagrodę ekologiczną. Te szczególne nagrody za promowanie ekologicznej postawy i ekologicznego myślenia w regatach VELUX 5 OCEANS są specjalną misją w ramach programu Współzawodnictwo z Żywiołami, zbudowaną wokół ekologicznych działań na morzu, poprzez które zawodnicy mogą edukować i inspirować ludzi na całym świecie do zmiany sposobu życia na bliższy naturze i bardziej przyjazny dla środowiska.

Pula nagród ekologicznych wynosi 10 000 euro i jest podzielona pomiędzy etap trzeci, czwarty i piąty. Klasa Eco 60, którą reprezentują wszystkie jachty startujące w tegorocznej edycji regat VELUX 5 OCEANS narzuca wiele przepisów dotyczących ograniczenia kosztów kampanii, promowania postaw ekologicznych, redukcji zużycia paliw kopalnych oraz poszukiwania nowych rozwiązań pozwalających wykorzystywać naturalną energię wiatru, wody i słońca do promocji postaw ekologicznych na całym świecie.

Zarówno zawodnicy, jak i organizatorzy regat starają się zwiększyć swoje zaangażowanie na rzecz środowiska naturalnego. Sponsor główny regat, firma VELUX wraz z partnerem transportowym Maersk Line oraz organizacją ekologiczną Sailors for the Sea również będą starali się wnieść swój wkład w ochronę środowiska naturalnego w zakresie teorii i praktyki.

„Ekologia to bardzo ważny element naszej praktyki biznesowej” – mówi Anne-Marie Hasselbalch, dyrektor projektu VELUX 5 OCEANS w firmie VELUX. „Jako sponsor główny regat wspieramy ekologiczne przesłanie jakie ze sobą niosą. Staramy się nieustannie ulepszać nasze projekty, aby budynki przyszłości były maksymalnie neutralne pod względem emisji CO2, energooszczędne oraz oferowały mieszkańcom zdrowy mikroklimat.”

Nazwisko zwycięzcy, któremu przyznana zostanie nagroda ekologiczna za czwarty etap zostanie ogłoszone w piątek, dzień po oficjalnej ceremonii wręczenia nagród za czwarty etap regat.

JUŻ DZIŚ MOŻNA BĘDZIE NA ŻYWO ZADAĆ PYTANIE ZAWODNIKOM!

Przypominamy, że dziś odbędą się dwie pierwsze rozmowy na żywo z zawodnikami VELUX 5 OCEANS – Chrisem Stanmore-Majorem oraz Zbigniewem Gutkowskim. Można zadać pytanie, a całość rozmowy będzie transmitowana na żywo przez Internet w formie wideo-czatu. Serdecznie zapraszamy!

Chris Stanmore-Major : 13.00 EST (17.00 UTC) – 19.00 czasu polskiego
Zbigniew Gutkowski: 13.30 EST (1730 UTC) – 19.30 czasu polskiego.

Każdy z czatów będzie trwał 30 minut, udział przez stronę klasy Eco 60: www.eco60.net.

 

Komentarze